De knoop is eindelijk doorgehakt, de spoorwegovergang Greversweg zal nu definitief worden gesloten. Voor GroenLinks is de huidige situatie, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, voldoende veilig, maar absoluut niet toekomstbestendig. We willen goede openbaar vervoer verbindingen voor Winterswijkers die elders werkzaam zijn. En ook voor mensen die overwegen zich hier te vestigen. Toekomstige treinen zullen stiller, sneller en in hogere frequentie gaan rijden; mogelijk zelfs op dubbelspoor. Daar passen onbewaakte overgangen niet meer bij. En met verder uitstel van dit besluit lopen we het risico dat de discussie die al drie jaar loopt, te zijner tijd weer opnieuw zal beginnen.
Tegenstanders van afsluiting beriepen zich onder meer op aantasting van de route mogelijkheden voor recreatieve fietsers en wandelaars. Dat is juist, maar van beperkte betekenis. Recreanten zijn niet uit op de snelste route van A naar B, een ommetje maken hoort erbij.

De afgelopen raadsvergadering was de eerste volgens de noodwet die digitaal vergaderen mogelijk maakt. Interrupties, een relativerende opmerking of kwinkslag, zijn niet toegestaan. Dat is wel even wennen. Maar nog niets in vergelijking met wat ondernemers en burgers hebben te doorstaan. Wat ons betreft gaan we spoedig over van een ‘intelligente lockdown’ naar een ‘intelligente versoepeling’ van de opgelegde beperkingen.

Peter Voogt - Fractievoorzitter GroenLinks