Het leukste om te melden is dat twee burgerinitiatieven positief werden ontvangen: een fietspad aan de Waliënseweg op verzoek van de bewoners daar. En wellicht reflectoren langs de provinciale wegen om het aantal aanrijdingen met reeën te verminderen op verzoek van de Wildbeheereenheid (jagers).

‘Groen’ stond prominent op de agenda. GL heeft moeite met het zonder meer vervangen van de toplaag van het jeugd-kunstgrasveld. De gebruikte “infill” is slecht voor het milieu. En natuurgras is vanuit oogpunt van het extremer wordende klimaat beter. Maar het vervangen van kunstgras door natuurgras heeft nogal wat haken en ogen. Uiteindelijk heeft het college een aparte notitie toegezegd over de vervanging van kunstgras.

De beleidsvisie Landschap en Biodiversiteit kon wat GL betreft wel wat meer nadruk krijgen op concrete uitwerking. Het college zegde dat toe, waardoor onze moties overbodig werden.

Tot slot ging het over ‘lokaal eigendom’ van zonnevelden. Het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden. Vb: bewoners namen deel in een zonneveld in Azewijn, maar zonder eigendom. Het veld werd doorverkocht aan een buitenlandse belegger, die een storing pas na een jaar wilde verhelpen. De bewoners konden intussen fluiten naar hun eigen stroomopwekking. Zelf stroom opwekken levert een besparing op, die je weer lokaal kunt besteden. In een krimpregio is dat extra belangrijk. Als een energiebedrijf het zonneveld exploiteert, levert dat de bewoners geen besparing op.

Peter Voogt - Fractievoorzitter GroenLinks