De jury was erg te spreken over het enthousiasme van de Winterswijkse groep. Onze burgemeester ziet het winnen van deze prijs bovenal als een compliment voor alle Winterswijkers.

De Europese Green Leaf Award wordt jaarlijks toegekend aan kleine steden en gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van duurzame ontwikkeling. Winterswijk was dit jaar de enige Nederlandse plaats die het tot de shortlist van zes Europese plaatsen bracht. Aan de prijs is een geldbedrag van €200.000,- verbonden.

Burgemeester Joris Bengevoord maakte samen met wethouder Bert Frings, twee ambtenaren, enkele leden van de energietafel Winterswijk, drie basisschoolkinderen en presentatrice Angelique Krüger deel uit van de delegatie die naar Finland is afgereisd. Gezamenlijk hebben zij Winterswijk vertegenwoordigd met een presentatie die begeleid werd door deze video. Vanwege het feit dat er kinderen meegingen heeft men ervoor gekozen om naar Finland te vliegen in plaats van met de trein te gaan, aldus wethouder Frings in een interview voor RTV Slingeland.

De presentatie van Winterswijk richtte zich op het combineren van cultuurhistorie met biodiversiteit, circulaire economie, de ambitie om energieneutraal te worden en de samenwerking met haar inwoners.

In de finale nam Winterswijk het op tegen Bistrița (Roemenië), Elsinore (Denemarken), Gavà (Spanje), Treviso (Italië) en Valongo (Portugal). Winterswijk deelt de titel samen met de Portugese stad Valongo; beide krijgen twee ton.

Het prijzengeld is bedoeld als bijdrage aan de verduurzaming zoals Winterswijk die gepresenteerd heeft. De Europese Commissie zal de besteding daaraan toetsen.