De aanwezigheid van vier Natura-2000 gebieden maakt ons landschap bijzonder en van grote toeristische waarde. Maar de opgave voor stikstofreductie wordt er niet makkelijker op. Sterker nog, afgaande op de aangenomen ‘wet stikstofreductie en natuurverbetering’ zijn de gestelde doelen voor het WCL-gebied onhaalbaar (tenzij elders ‘extra’ reductie plaats vindt).
GroenLinks Winterswijk heeft vanaf het begin gepleit voor een eigen experimentele aanpak in WCL-verband. De samenwerking binnen WCL heeft al eerder succes opgeleverd voor natuurherstel in Natura-2000 gebied. En die samenwerking komt het beste uit de verf zonder al te klemmende (boekhoudkundige) regels van het rijk.
In de aanpak van stikstofreductie kan je drie varianten onderscheiden. Ten eerste verminderen van veestapel door uitkopen van boeren op vrijwillige basis (de stikstofrechten moeten dan wel vervallen). Ten tweede verbetering van bestaande landbouwproductie (eiwitarmer voer, scheiden mest-urine, mestvergisting etc.). Ten derde meer kringloop en diversiteit binnen het bedrijf zelf: grondgebonden en biologische productie, groter aandeel bijkomende activiteiten (landschapsbeheer, camping, kaasmakerij, boerderijwinkel etc.)
Nu heeft de derde variant onze voorkeur, omdat het beter past bij een kleinschalig en toeristisch landschap. Ook maakt de diversiteit in inkomensbronnen de boer als ondernemer minder afhankelijk van marktprijs fluctuaties. (Enkele boerderijwinkels ‘boeren goed’ in deze coronatijd.) Maar wat we willen voorkomen, is dat de uitgesproken aanhangers van deze drie varianten elkaar gaan bestrijden, een neiging die soms valt te bespeuren. Immers, elk toont op eigen wijze bereidheid om mee te werken aan stikstofreductie.
Het streven naar meer diversiteit binnen boerenbedrijven is een belangrijke ontwikkeling, die hopelijk binnenkort ondersteund wordt door de provincie. Dat komt ook dediversiteit in landschap en natuur ten goede. Passend bij ons motto “Laat duizend bloemen bloeien!”